top of page
Търсене
  • Снимка на автораБожидар Добрев

Гингивит - Симптоми и лечение на възпалените венци

Гингивитът е най-ранният стадий на заболяването на зъбодържащия апарат. Той се появява, когато плаката и бактериите се натрупват по зъбите ви и причинят инфекция. Често срещаните симптоми включват зачервени, подути и кървящи венци. Лечението включва редовно почистване на зъбен камък и подобряване на устната хигиена у дома между посещенията.


Признаци и симптоми на гингивита (възпаление венци)
Гингивит (Възпалени венци)


Общ преглед на гингивитът (възпалени венци)


Какво представлява гингивитът?


Гингивитът е най-ранният стадий на заболяване на венците (пародонтит). Развива се, когато по зъбите се натрупат плака, зъбен камък и бактерии, които причиняват зачервяване, подуване и кървене на венците.

Можете успешно да се справите с гингивита, особено с помощта на зъболекар. Но ако не се лекува, гингивитът може да доведе до пародонтит (по-тежък вид заболяване на венците, включващо загуба на кост в челюстта).


Как се получават възпаленията на венците?


Заболяването и възпалението на венците е по-вероятно да се появи при:

  • Хората без изградни навици за почистване на зъбите си сутрин и вечер.

  • Хората, които не използват конци за зъби и интердентални четки.

  • Хората, които пушат, тъй като пушенето отслабва способността на организма да се бори с инфекциите.


Колко често срещан е гингивитът?

Гингивитът е много често срещан. Почти половината от възрастните над 30 години имат някакво заболяване на венците.


Симптоми и причини


Какви са признаците и симптомите на гингивит?


Симптомите на гингивита не винаги са очевидни в ранните етапи, така че може да го имате и да не знаете за това. С влошаването на състоянието с течение на времето може да развиете:

  • Лош дъх, който не изчезва дори след миене на зъбите.

  • Лесно кървене на венците, особено когато миете зъбите си.

  • Зачервени, подути венци.

  • Чувствителност към горещи или студени храни.

  • Чувствителност или болка при дъвчене на храната.


Какво причинява гингивит?


Гингивитът е възпалителна реакция на организма Ви към плаката и зъбния камък по зъбите. Когато зъбната плака и зъбният камък останат по зъбите ви твърде дълго, венците ви стават раздразнени, зачервени и подути.

Рискът от развитие на гингивит е по-висок, ако:


  • сте бременна или имате други хормонални промени, свързани със здравето на устната кухина.

  • Не се грижите добре за зъбите си или имате криви зъби, които се почистват трудно.

  • Имате диабет.

  • Имате фамилна история на заболявания на венците.

  • Пушите или дъвчете тютюн.

Освен това някои лекарства, отпускани по лекарско предписание и без рецепта, могат да намалят потока на слюнка, което води до сухота в устата (ксеростомия). Слюнката помага за поддържане на чистотата на устата, така че тази промяна може да допринесе за появата на гингивит. Примери за такива лекарства са:

  • Лекарства за лечение на епилепсия.

  • Някои терапии за лечение на рак.

  • Блокери на калциевите канали за лечение на кръвното налягане.

  • Орални контрацептиви.

Заразен ли е гингивитът?


Бактериите, които причиняват гингивит, се предават от един човек на друг. Така че, въпреки че експертите са съгласни, че самият гингивит не е заразен, хората, които имат това състояние, могат да разпространяват бактериите чрез контакт между слюнките.


Изводът? Няма вероятност да се заразите с гингивит от целувка или споделяне на прибори. Но ако имате контакт между слюнка и слюнка с човек, който има гингивит, е по-вероятно сами да развиете това състояние. Това е особено вярно, ако имате лоша хигиена на устната кухина или имате здравословни състояния, които ви правят по-податливи на заболяване, като например ХИВ/СПИН.


Диагностика и тестове


Как се диагностицира гингивитът?


Ако имате симптоми на гингивит, трябва да посетите зъболекар за преглед. Вашият зъболекар ще прегледа устата ви за:

  • Кървене.

  • Признаци на инфекция, като зачервяване и подуване.

  • Разклатени зъби.

Отдръпване на венците от зъбите (рецесия на венците).

Ако Вашият зъболекар има съмнения за заболяване на венците, зъбните рентгенови снимки могат да покажат дали то е засегнало зъбодържащия апарат.


Управление и лечение


Как се лекува гингивит?


Лечението на гингивита има за цел да контролира инфекцията и да възстанови здравите зъби и венци. Вашият зъболекар или пародонтолог ще почисти старателно зъбите ви, за да отстрани вредните бактерии, плаката и зъбния камък. Допълнителните методи за лечение на гингивит включват:


  • Почистване на зъбен камък: Тази процедура е подобна на рутинното почистване на зъбите, но достига по-дълбоко под венците ви. Скалирането премахва зъбния камък и бактериите. Планирането изглажда повърхностите на корените на зъбите и предотвратява полепването на бактерии.

  • Подобрена устна хигиена: Доброто почистване на зъбите обикновено премахва гингивита. Но трябва да продължите да поддържате чистотата и след като се върнете у дома. Ще научите как правилно да почиствате зъбите си и ще получите помощ за планиране на профилактични прегледи.

  • Антимикробна вода за уста: Изплакването с антимикробна вода за уста може да помогне за унищожаване на болестотворните бактерии.

  • Възстановяване на зъболекарски дейности: Вашият зъболекар може да поправи или премахне коронки, пломби или мостове, които имат отдръпване на венците или не пасват правилно. По-гладките повърхности се поддържат по-лесно чисти.


Превенция


Как мога да намаля риска от гингивит?


Можете да намалите риска от гингивит с добра устна хигиена:

  • почиствайте добре зъбите си два пъти дневно - веднъж, когато се събудите, и веднъж, преди да си легнете.

  • Управлявайте диабета, ако имате такъв.

  • Не пушете и не използвайте други тютюневи изделия.

  • Използвайте конец за зъби всеки ден, за да отстранявате бактериите между зъбите.

  • Ограничете храните и напитките, съдържащи алкохол и излишна захар.

  • Посещавайте зъболекар поне веднъж годишно за профилактични прегледи и по-често, ако имате някакви симптоми.

Ако хора в семейството ви имат заболявания на венците, рискът да ги развиете е по-голям. Възможно е да се нуждаете от повече прегледи и почиствания, за да предотвратите заболяване на венците. Попитайте зъболекаря си за подходящия за вас график за почистване.


Перспективи/прогноза


Какво мога да очаквам, ако имам гингивит?


Колкото по-рано откриете заболяването на венците, толкова повече можете да се справите с него. Гингивитът е обратим с подходящи грижи и поддръжка, но може да се върне. Трябва да се грижите добре за зъбите и венците си между посещенията в кабинета.


Ако не лекувате гингивита, той може да се превърне в по-сериозно заболяване на венците. Известно като пародонтит, това заболяване на венците уврежда структурите, които държат зъбите ви закрепени.


Може ли гингивитът да се излекува?


За разлика от другите етапи на заболяването на венците, гингивитът е лечим, стига да го лекувате достатъчно рано. Ако забележите симптоми на гингивит, трябва да си запишете час при зъболекар и незабавно да започнете да практикувате по-добра устна хигиена у дома.


Нелекуваният гингивит може да се влоши и да се превърне в пародонтит. На този етап на заболяването на венците започвате да губите костта около зъбите си - постоянен страничен ефект, който води до ефекта на доминото от проблеми с устната кухина.


Кой е най-бързият начин за лечение на гингивит?


Най-бързият начин да се отървете от гингивита е да посещавате зъболекар за почистване и да подобрявате хигиенните си навици у дома между посещенията.


Живот с


Кога трябва да отида на зъболекар?


Ако имате един или повече от симптомите на гингивит, обадете се на зъболекаря си. Той може да ви прегледа при следващия преглед или да ви назначи специална среща. Това зависи от това от колко време имате симптоми и колко тежки са те.


Какви въпроси трябва да задам на зъболекаря си?


Помислете дали да не зададете на зъболекаря си следните въпроси:


  • Как трябва да мия зъбите си?

  • Колко дълго трябва да си мия зъбите?

  • Можете ли да кажете дали пропускам някакви места, когато мия зъбите си?

  • Препоръчвате ли определена четка за зъби, паста за зъби, вода за изплакване на уста или конец за зъби?

  • Кога трябва да дойда за следваща среща със зъболекар?


Допълнителни общи въпроси


Сериозен проблем ли е гингивитът?


Добрата новина е, че ранното лечение може да подобри състоянието на гингивита. Но ако не се лекува, гингивитът може да премине в напреднало заболяване на венците. Ранното откриване и лечение на проблема може да ви спести много време, тревоги и пари в бъдеще.


Бележка от Д-р Добрев


Устата на всеки човек е пълна с бактерии. Добрата хигиена на устната кухина може да спре бактериите да причинят гингивит - първия етап на заболяване на венците. Ако откриете и лекувате гингивита навреме, можете да избегнете трайно увреждане на зъбите и венците си. Посещавайте редовно зъболекар за почистване и профилактични прегледи, а не само когато ви боли зъб или имате друг стоматологичен проблем.


258 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page